Monday, November 30, 2009

Wasilah Dalam Sembahyang

1. Wasilah dengan Rasulullah

Bertawasul dengan Rasulullah dengan membanyakkan selawat sebelum sembahyang. Moga-moga berkat selawat dengan kekasih Tuhan ini, kita dapat menghayati bacaan sembahyang, dapat khusyuk dalam sembahyang dan seterusnya sembahyang kita diterima Tuhan. Sebab itu kita perhatikan ada pihak yang mengalunkan selawat badawi 15-30 minit sebelum masuk waktu sembahyang sebagai satu kaedah tawasul dengan Rasulullah. Berkat daripada bertawasul dengan Rasulullah ini juga moga-moga kita dapat bersembahyang sepertimana Rasulullah sembahyang mengikut adab-adab lahir dan batinnya.

2. Wasilah dengan Mursyid atau Guru

Bertawasul dengan mursyid atau guru kita dengan memanggil-manggil guru sebelum sembahyang seperti: "Wahai tuan guru syeikh polan bin polan, bantulah aku menghayati sembahyangku ini." Atau boleh sahaja, seperti ini: "Ya Allah, dengan berkat guruku syeikh polan bin polan, berikanlah aku khusyuk dalam sembahyang." Berkat daripada bertawasul dengan guru ini juga, moga-moga kita dapat bersembahyang sepertimana guru kita bersembahyang mengikut adab-adab lahir dan batinnya. Moga-moga juga kita dapat mengamalkan segala ajaran guru kita tentang sembahyang.

3. Wasilah dengan ayat-ayat Al-Quran

Mengikut kata Imam Ghazali, iaitu sunat membaca Surah AnNas sebelum sembahyang sebagai pendinding daripada gangguan syaitan dalam sembahyang. Sunat juga membaca taawuz iaitu Auzubillahiminassyaitanirrajim. Dikatakan ada syaitan jenis khanzab yang mengganggu orang sembahyang agar orang itu lalai dalam sembahyangnya.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.