Monday, January 27, 2014

Bersegeralah Solat Maghrib

Masuk waktu Maghrib mengikut pendapat Imam Syafie ialah bila terbenam seluruh matahari. Tempoh masanya waktu Maghrib ini, sebaik masuk waktu, ialah seperti berikut:

1.       Berwudhuk 
2.       Azan 
3.       Iqamat
4.       Meluruskan dan merapatkan saf (bagi solat berjemaah) 
5.       Solat Fardhu Maghrib 
6.       Solat Sunat Selepas Maghrib (Ba’diyah) atau solat Isyak jamak taqdim bagi yang musafir
7.       Didahului dengan berbuka yang ringan bagi yang berpuasa

Iaitu sebaik selesai mengerjakan perihal no. 1 hingga 7, waktu Maghrib pun berakhir. Maksudnya secukup waktu yang diberikan itu, selepas daripada itu tiada lagi waktu Maghrib. Namun tidak bererti menandakan sudah masuk Isyak. Kerana Isyak itu hanya masuk bila hilang cahaya atau mega merah di kaki langit.  Jika dikaitkan dengan waktu di Malaysia sekarang, jika masuk Maghrib 7.00 malam, maka selesai Maghrib itu ialah pada jam 7.20 malam. Dan bagi yang berpuasa itu pada jam 7.30 malam. Iaitu dalam anggaran kiraan masa 20 minit sahaja bagi yang tidak berpuasa dan 30 minit sahaja bagi yang berpuasa.

Persoalan:
Bagaimana pula dengan pendapat dari Imam Syafie juga yang menyatakan waktu Maghrib berakhir bila hilang cahaya mega merah di kaki langit, tanda masuknya waktu Isyak?

Ulamak membenarkan kita berpegang pada pendapat lama Imam Syafie ini dan inilah yang menjadi amalan kebanyakan daripada umat Islam yang bermazhab Syafie hari ini. Sedangkan yang dibincangkan di atas adalah pendapat yang diperbaharui Imam Syafie di akhir hayat beliau. Sebaiknya sebagai jalan keluar dan mengambil manfaat solat di awal waktu, maka jika berkelapangan dan tiada keuzuran, maka sebaiknya mengambil kita akan pendapat baru ini. Bersegera solat Maghrib di awal waktu, iaitu dalam 20 minit pertama waktunya dan tidak melengah-lengahkan melebihi daripada waktu tersebut. Sebaliknya jika ada keuzuran atau ada halangan yang mendatang, maka berpeganglah pada pendapat lama ini yang membolehkan kita solat Maghrib selagi tidak masuk waktu Isyak.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.