Friday, July 03, 2015

Persoalan Tempat Dikeluarkan Zakat Fitrah

Di mana sepatutnya seseorang yang wajib fitrah bagi diri dan tanggungannya mengeluarkan zakat fitrah?

1. Waktu wajib bagi seseorang mengeluarkan zakat fitrah ialah bermula pada masuk maghrib 1 Syawal yakni pada malam Hari Raya Aidil Fitri.

2.  Menurut pendapat yang sahih, tempat seseorang membayar zakat fitrah ialah tempat di mana dia berada pada masuk waktu wajib tersebut.

3. Sekiranya di waktu tersebut, tiada yang berhak menerima zakat di tempatnya, maka boleh memindahkan zakat tersebut di tempat berdekatan, yakni daerah atau negeri bersebelahan.

4. Dibolehkan yakni diharuskan bagi seseorang mendahulukan membayar zakat fitrahnya lebih awal daripada masuk 1 Syawal, iaitu bermula daripada masuk 1 Ramadhan tahun tersebut.

5. Itupun sekiranya dia meyakini yang dia akan tetap berada di tempat tersebut sehinggalah pada masuk 1 Syawal. Jika dia bermusafir, maka sebaiknya ditangguh, sehinggalah dia sampai di tempat yang berbetulan masuknya 1 Syawal. 

6. Sekiranya dia telah membayar awal tetapi di tempat yang bukan dia berada pada 1 Syawal, menurut satu pendapat, dia kena bayar sekali lagi di tempat yang memang dia berada pada 1 Syawal.

7. Hanya sanya dia tidak perlu membayar sekali lagi, sekiranya di tempat dia berada pada 1 Syawal itu memang kebetulan tidak ada mereka yang berhak menerima zakat dan tempat yang dia mendahulukan zakat tersebut berdekatan dengan tempat dia berada pada 1 Syawal.

Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.